Stirling İskoçya’da Forth Nehri kıyısında ortaçağdan kalma şirin bir kasaba. Stirling kalesi ise sanki gökyüzünü süslercesine tüm ihtişamı ile fotoğraf karelerimi süslüyor.

Edinburgh kalesi kadar eski bir tarihe sahip olan bu kale 12.yy da jeopolitik önemi yüzünden şiddetli savaşlara tanıklık etmiş ve yüzlerce yıl süren savaşlar ardından gelen veba salgınlarında da halkın yaralarını saran bir merkez haline gelmiş. İskoçya’ nın bağımsızlığını kazanması ile de kale uzun süre gözetleme kulesi olarak kullanılmış. Stirling kasabası tarihinde böyle bir kaleye sahip olduğu için sevinsin mi üzülsün mü bilemedim şimdi 😒

Şimdi gelin bu sevimli ve yemyeşil kasabayı tanıyalım.

Stirling İskoçya’nın bağımsız olduğu zamanlarda devamlı Kral taraftarı olmakla biliniyormuş bu yüzden İskoç Kralı bu beldeye Kraliyet Beldesi ünvanını vermiş. O dönemlerden beri torpilli olan bu minik kasaba şimdilerde baya gelişmiş hatta üniversitesi bile var. Böyle bir kasabada üniversite okumak ne güzel olurdu 😎

Kasabadaki minik gezinti sonrası şehir merkezinden kalkan otobüslerle William Wallace anıtına doğru yola çıkıyorum. William Wallace’ yi aslında hepiniz Cesur Yürek filminden tanıyorsunuz. Mel Gibson’ ın oynadığı İskoçya’ nın bağımsızlığı için savaşan halk kahramanı.

Biraz size bu kahramanlık savaşından bahsetmek istiyorum. İskoçya Kralı IV. Alexander ölünce İngiltere Kralı Uzun Bacaklı Edward tahtta hak idda eden John Balid ve Robert Bruce arasında seçim yapmak zorunda kalır ve John Balid’ i seçer. Fakat John Balid İngiltere’ye vergi ödemeyi red eder. Bunun üzerine İngiltere İskoçya’ya savaş açar. John Balid yenilir ve Londra’da bulunan Tower of London’ a hapsedilir.

William Wallace ise İngiltere Kralı Edward’ a bağlılık yemini etmeyen tek İskoç soylusudur ve William Wallace İngilizlere karşı Stirling kasabasında çok büyük zaferler kazanır. İşte William Wallace anıtı’ nın bu beldede olma sebebi budur. Peki sonra ne olmuş kahramanımıza. Her halk kahramanı gibi soylular tarafından öldürülmüş.

Sonraki yıllarda halk ayaklanması devam etmiş ve Robert Bruce önderliğinde yapılan savaşlarda başarılar kazanılmış ve 1314 yılında İskoçya bağımsızlığını ilan etmiş. Mutlu son 😇

Wallace Anıtına on beş dakika süren kısa bir otobüs yolculuğu sonrası ulaşıyorum. Yemyeşil bir tepede gökyüzüne uzanan bu anıtı görünce kendimi halkın özgürlük savaşçısı gibi hissediyorum 🙂 Tabi anıta çıkmak için 7 km tırmanışı ve 300 basamağı görünce özgürlük savaşçısı duygularımdan geriye bir şey kalmıyor 🙂

Anıtın en üst katına çıktığımda ise muazzam bir manzara ile karşı karşıya kalıyorum. Sert ve soğuk esen rüzgara bile aldırmadan saatlerce fotoğraf çekip yazılarımı yazıyorum.
Burada olmak ve özgürlüğün tadını yüzlerce metre yüksekte hissetmek gerçekten muhteşem bir duygu. Sanki uzansam gökyüzüne değecekmişim gibi sanki Wallace’ nin ruhuna ulaşmayı başarmışım gibi…

Özgürlük…
Mutluluğun sırrı özgürlüktür, özgürlüğün sırrı ise cesarettir

Özgürlüğünüz bol olsun
Sevgi ile kalın..

Stirling’e Ulaşım

Princess Street üzerinde bulunan Edinburgh tren istasyonundan Stirling Kasabasına rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Gidiş 40 dk civarı sürüyor. Biletleri İnternet üzerinden almanızı tavsiye ederim. ( Gidiş dönüş 16 pound )

Peki İnternetten aldığımız çıktıyı tren istasyonunda nasıl bilet haline dönüştüreceğiz 🙂 Hemen anlatıyorum. Öncelikle hangi kredi kartı ile biletlerinizi aldı iseniz o kredi kartı yanınızda olmalı. Bilet Makinasının dokunmatik ekranında “Pre Payment“ tıklanır ve çıktınızda yer alan referans numarası girilir ve kredi kartı hazneye yerleştirilir ve ardından print tuşuna basılır işte bu kadar basit 🙂

Trenden inince hemen tren istasyonunun yanında minik bir otobüs terminali yer alıyor bu terminalden 62 nolu otobüse biniyorsunuz ve anıtın tam önünde iniyorsunuz. (gidiş dönüş 8 pound)

Anıta geldiğinizde giriş için bilet alıyorsunuz (Bilet fiyatı 15 Pound) sonra da anıta 7 km tırmanış sonrası ulaşıyorsunuz anıtın en tepesine çıkıp manzarayı izlemek isterseniz 300 basamak daha çıkmanız gerekecek.

Bu güzel manzara ve anıtın size hissettirecekleri inanın tüm bu yorgunluğa değiyor 😉



mm
Yazan

Bir Yorum Yazın