Çöle açılan kapıydı burası. İnsanların gözlerinde hem sıcak hem soğuk kor gibi bir bakış. Acının yoksulluğun demlenmiş halleri yüzlerdeki ifadeler. Her yer olabildiğine sarı. Olabildiğine sıradan. Renksiz. Çöle açılan kapı burası. Çöle gidip yorulanların geri dönüp nefes aldığı yer burası. Çöl şehri.
Hindistan Rajistan rotamın son durağıydı bu şehir. Şehre girdiğimde Altın renkli Jaisalmer kalesi tüm sıcaklığı ile gülümsüyordu bana. Mardin’i andıran bu şehri şimdiden çok sevdim 🙂
Şehri dolaşmaya çıktığımda diğer şehirlerden farklı olarak bir parça daha sakin bir havası olduğunu gördüm. Belki de çölden kaynaklanan bu hava insanları biraz daha yavaş biraz daha boş vermiş biraz daha rahat yapıyordu. Ama yoksulluğun vermiş olduğu o farklı ve acıtan bakış hepsinin yüzünde vardı.
Jaisalmer kalesi Hindistan’ ın diğer kaleleri gibi görkemli ve muhteşem. Şehrin ortasında ve yürüme mesafesinde olan kaleye ulaşmak çok kolay. Kale içersinde bir çok otel ve hostel var fakat ben kalenin dışında konaklayıp terastan kaleyi izlemenin daha zevkli olacağını düşündüğümden kalenin dışında konaklamayı tercih ettim.
Kale içersinde ayrıca çok yaşlı iki tapınak bulunuyor. Buralarda yapılan törenlere zaman ayırmanızı tavsiye ederim. Müziğin sesi ritimler gerçekten büyüleyici ve muhteşem. Sizi alıp çok uzaklara götüren bu müzik sizi bambaşka bir ruh hali ile geri getirip bırakıyor. Tütsü kokuları ile farklı bir atmosfere bürünen bu tapınaklar yılların verdiği yorgunlukla ayakta ve hala gizemli bir enerji yaymaya devam ediyorlar.
Jaisalmer’ de birçok eski ev bulabilirsiniz. Bunları bulmak için bir turist kafilesinin peşine takılmanız yeterli 🙂 Taş oymacılığının bu kadar detaylı ve muazzam yapıldığı başka bir coğrafya görmemiştim gerçekten. Bir atkıyı örmeyi bir senede bitiren ben o koskoca işlenmiş kat kat evleri görünce gerçekten kendimden utandım 🙂
Ara sokaklara daldıkça birçok farklı hayat sizi karşılayacak. Ve bu bambaşka hayatların içerisinde kaybolacaksınız. Yoksulluk içinde süren bu yaşamlarda zaman kavramı kaybolmuştu sanki. Çünkü zamanı kullanıp yapılacak pek bi işleri yoktu. Minik düzenler kurup karınlarını doyurmaya çalışıyorlardı. Ne yetiştirmeleri gereken projeleri, ne sigortasını yatırmak zorunda oldukları bir arabaları, ne zaman öldürebilecekleri televizyonları ne de insanlıktan çıkıp hissizleşip robota dönecekleri bilgisayarları vardı. Zaman durmuştu. Hiçlik içinde yaşanan bir hayatları vardı sadece. Kaygısız ve boş vermiş olmak zorunda oldukları bir hayatları..
Hala terazi kullanan minik bir bakkalı görünce çocukluğuma döndüm. Bir de defterin başına oturup hesap yapan bakkal amcayı görünce uzun uzun bakmadan edemedim 🙂 Jaisalmer’de tüm iş yerlerinde büyük sarı defterler var. Hepsinde alınan satılanlar tek tek yazılıyor. Bu defterlere yazılanlar ile ay sonunda kar zarar hesaplıyorlar sanırım. Teknolojiden uzak bu şehirde bu sarı büyük defterleri görmek ayrı bir mutluluk verdi bana 🙂 Demek ki devran bu şekilde de dönebiliyormuş.
Jaisalmer’ e yakın bir çok köy var. Bir şeyler alıp bu köylerde çocukları sevindirebilirsiniz. Onlar için öyle farklı biri oluyorsunuz ki size uzaydan gelmiş gibi bakıp dokunmaya çalışıyorlar. Yoksulluk ve sefalet içindeki bu çocuklar hala gülümsemelerini yitirmemişler. Fakat yoksulluk onları bir parça daha büyütüp bir parça daha hırçınlaştırmış. Hepsine doya doya sarılmak geliyor içimden. Ve hepsini layık olduğu yaşamlara götürmek istiyorum. O gözler.. Hırçın ama çocuksu gözler.
Yeryüzünde unutulmuş bir ada gibiler, kimsenin haberi yok nefes aldıklarından. Kaybolmuş bir çağda yaşıyorlar ne umutları ne hayalleri var. Ne sabah kalkıp gidecekleri bir okul ne de doyasıya içecekleri suları var. Bu hayatta tek zayıf tarafım çocuklar. Bir çocuk dahi dünyanın herhangi bir yerinde açlıktan ölüyorsa hepimiz bir parça suçluyuz bence. Geriye sadece bakışları kalmış zamanın dışında yaşayan bu çocuklar bana ömrümün sonuna kadar unutamayacağım anlar yaşattı.. Köylerinde onları biçare bırakıp kendi dünyama doğru yol alıyorum. Acaba onlar mı bizler mi hangi dünyada kim ne kadar mutlu sorgulamalarını yapmadan da geçemiyorum.
Çöl şehri ve çöle açılan son kapı olan Jaisalmer de şehrin ortasında tüm ihtişamı ile yükselen kaleye karşı kahvemi yudumlarken şehrin gizemli ve ağır havasını derin derin içime çekiyorum. Rotamın son durağında tüm gezi yorgunluğumu unutmuş bir şekilde iyi ki gelmişim buralara diyorum 🙂
Not: Çöl safari için burası son durak. Şehir içersinde herhangi bir tur firması ile anlaşabilirsiniz. Turlar yarım ve tam gün olmak üzere değişiyor. Ya da çölde bir gece kalmak istiyorsanız fiyat biraz daha farklı olabiliyor. Pazarlık çok önemli 🙂 Aşağıdaki firmadan oldukça memnun kaldım. Sizi Jaisalmer’ den alıyor ve tur bitimi tekrar otelinize bırakıyor. Güncel fiyatları aşağıdaki telefonlardan Whatsup ile öğrenebilirsiniz. Pazarlık önemli tekrar ediyorum :):)
KF Resort Pvt Ltd
Adres: Opp, Sam Sand Dunes, Jaisalmer, Sam, Rajasthan 345001, Hindistan
Telefon: +91 77278 00132 / +91 982978180